Det er længe siden at vi har fået gratin.
Jeg har snakket om det flere gange.
Det kom sig af at jeg kørte forbi et sted, hvor de solgte friske æg ved en landevejsbod.
Det var ikke æg der stod ude i solskinnet og bagte, men man skulle hente dem i et køleskab i en garage.
Jeg købte en bakke.
Så nu skulle det være.
At lave gratin er ikke særlig svært, hvis man overholder nogle enkelte regler.
Det er ikke en ret man lige laver, hvis man får uventede gæster man gerne vil have til at spise med, med mindre de jo selvfølgelig kommer et par timer før.
Det tager ca en halv til en time at forberede og en lille time i ovnen.
Opskriften kommer her:
Bomkåls-gratin
4 portioner
Dette skal du bruge:
60 gram smør
100 gram mel
ca. 4 dl. væde halvt mælk og halvt blomkålsvand
5 æg
salt og peber
lidt muskatnød
rasp
Fyld:
kogt blomkål
Tips:
Begynd at klargøre fyldet for så kan du bruge grøntsagsvandet til opbagningen.
Andre grøntsager kan også bruges
Broccoli, asparges, gulerødder, porrer og rosenkål
Velbekomme.
Sådan gør du:
Del blomkålen i små buketter, skyl dem og kog dem i letsaltet vand
Smør et gratinfad og fordel rasp i bund og sider.
Smelt smørret i en gryde og pisk melet i
Tænd ovnen på 180 grader – ikke varmluft.
Tilsæt væden af en 3-4 gange mens du pisker saucen. ½ mælk og ½ grøntsagsvand
Tag gryden af varmen
Del æggene i blommer og hvide og rør blommerne i et ad gangen
Pisk æggehvider meget stive i en skål
Vend de færdigkogte grøntsager i dejen
Vend de piskede hvider i dejen – gør det forsigtig så luften ikke kommer ud af hviderne
Kom dejen i et smurt ovnfast fad og drys med rasp på toppen.
Bag gratinen i 50-60 minutter. Efter 50 min kan du stikke en strikkepind i. Der må ikke sidde noget våd dej på den.
PS ovnen må ikke åbnes de første 45 min da den ellers kan falde sammen.
Print opskriften ud i PDF
Fremgangsmåden til gratin
1: Smør en ovnfast skål med høje sider med smør og fordel rasp på bund og sider
2: Smelt smørret i en gryde ved svag varme. Det må ikke blive brunt, kom melet i og saml det til en tyk dej. kom lidt mere varme på og tilsæt mælk og vand ad en 3-4 gange.
Pisk og saml opbagningen hvergang inden der kommer mere væske i.
Tag gryden af varmen.
3: Del hviderne fra blommen i en skål og kom blommerne i et ad gangen – pisk det godt sammen med dejen
4: Pisk hviderne meget stive
5: Kom de kogte afdryppede grøntsager i.
6: Vend de piskede hvider forsigtigt i så luften ikke bliver presset ud af hviderne.
7: Drys gratinen med rasp og kom den i den forvarmede ovn – 180 grader uden varmluft – og bag den i 50 – 60 min. Du må ikke åbne ovnes låge de første 45 min da den ellers kan falde sammen.
8: Den færdigbagte gratin.
Man kan lave en tomatsalat og servere til, men jeg foretrækker bare en smørklat og noget salt og peber
Velbekomme.