Fredag ankomst
Turen til Bornholm går over Storebæltsbroen og Øresundsbroen og til Ystad hvor færgen ligger. Sejlturen er på 1 time og 15 min.
Når man kommer over Øresundsbroen, så er man i Sverige og der skal vises pas og blæses i ballon inden man kan køre videre.
Der er ikke så meget at se på, da det er mest motorvej og motortrafikvej man kører på, men man kommer forbi et monument af Niels Holgersen der rider på gåsen, fra eventyret Niels Holgersens vidunderlige rejse.
Færgerne til Bornholm er af katamaran typen, hvor man kun kan komme ind og ud af bagenden, det betyder at busser, biler med campingvogne skal bakke ind ti færgen. Biler kærer ind normalt men skal rundt inde på vogndækket så man kan køre lige ud.
Rent molboagtigt.
Vi tog med færgen om fredagen12.30 med Express 1.
Vi havde lejet en 6 mands campinghytte på Nordskovens Strand camping, en ok hytte til 1200 kr for 2 overnatninger.
Jeg var sammen med 2 andre – Rune Ottesen og Per Hansen – Per er fra Bornholm så han var stedkendt. Hans mor som bor i Rønne og som gav frokost da vi ankom.
Vi fik pakket ud og fik hurtigt badetøjet frem og ned til stranden. Lidt køligt vand men OK.
Det blev man tørstig af så vi kørte til Svaneke til Bryghuset, som ligger på torvet hvor vi fik en Sweet Mary – brygget i anledning af det kongelige bryllup i 2004 – Den kan kun købes på Bornholm.
En lille oplevelse på torvet var at svalerne var samlet på tlf ledningerne, så de sad side om side. Der er også en anden attraktion i Svaneke det er Hønseskidning. Man sætter tre høns ind i en indhegning – en af gangen. Der er 100 felter tegnet på asfalten og så kan man spille på et nummer. Det koster 10 kr for et lortelod eller 50 kr for seks. Pengene går til musikken . Der var ikke spil da vi var der.
Vi skulle have noget aftensmad så vi kørte til Nexø og fik en stor pizza på Sørens Værtshus bar. Udmærket pizza og så var der levende musik.
Stedet var faktisk meget hyggeligt. Pizzaen var ikke lavet fra bunden af, men var stor og varm med masser af ost.
Lørdag rundtur
Vi startede med at hente startnumre. Teltet åbner kl. 10. Vi får udleveret startnummer, en energi vaffel og en ½ ltr vand.
På startnumrene er der et par snipper, en til pølse og brød og en til øl/sodavand i mål.
En god ide at pille dem af inden start.
Som sagt, så er Per bornholmer så han ville vise os øen, så vi tog en rundtur, hvor vi kørte ind til Rytterknægten. Det er Bornholm højeste punkt. Oppe i tårnet kan man se hele vejen rundt. Trailbuilders Bornholm har lavet en masse ruter i skoven lige fra den lette udgave til expert versionen. PDF kort kan ses her.
Vi kørte ud til Østkysten og op langs den, hvor ruten til Bornholm Rundt går.
Op til det nordlige punkt hvor Hammershus ligger.
Hammerhus er Nordeuropas største borgruin.
Tæt på er der et nedlagt stenbrud – Opalsøen bliver det kaldt – hvor man kan bade.
Det er et fantastisk scenarie med de stejle skænter og det dybblå vand. Opal søen er op til 10 meter dyb.
Der er et sted hvor man kan springe ud fra klippen. Om sommeren er der en tovbane der kører lige over vandspejlet. Man bliver spændt fast i en sele og så er det ellers med 70 km i timen og 250 meter ned mod vandet hvor man helst skal lande med fødderne fremad.
Har lige erfaret at banen er lukket pga. forskellige skader folk har pådraget sig, fordi folk nok ikke har behersket den rette teknik.
Vi kunne lige nå at besøge det lille fiskerleje Vang på vestsiden. Vang har også været udskibningssted for granit eksport.
En god lille info for cykelfolket:.
Hovedgaden fra havnen til toppen af bakken ved Korteby blev i 2009 kåret til Danmarks skrappeste stigning for cyklister. Der er næsten 92 meters højdeforskel, hvilket giver en gennemsnitlig stigning på 7,2 % for den 1280 meter lange strækning.
Vi havde en aftale med Skævinge cykelklub MISK om at spise sammen på Nordbornholms røgeri. Et sted man ikke skal komme hvis man ikke kan lide fisk. Der er fisk i alle afskygninger. Fantastisk lækkert mad med god udsigt.
Vejret var fantastisk uden den mindste sky på himmelen, så da vi kom hjem til campingpladsen, skulle vi ned til stranden. Der var næsten havblik.
Søndag Bornholm rundt
Starten Bornholm rundt går kl. 9.00 . Der er placeret hastighedsskilte i siden. Vi stod ved 27 km/t. Der er ikke tidskørsel på ruten, I mål får man en medalje sat om halsen.
Vi starter i Rønne og kører ned mod Dueodde. Ikke mange bakker der og let modvind. Vi sprang 1. depot over ved Pedersker.
Kørte gennem havnen i Nexø og videre op mod den flotte og dekorative Svaneke havneområde, hvor der var depot. Der er heller ikke mange højdemeter på den strækning.
Depotet byder på kaffe, brød og kage. Der var ikke bananer eller energibarer, det kunne jeg ellers godt tænke mig.
Bakkerne er samlet på strækningen fra Svanneke til lidt forbi Hammershus. Ruten rundt har 650 højdemeter.
Mange havde snakket med frygt i stemmen om bakken ved Ypnasted.
Bakken er så lang at man kører i sit eget tempo. Der er alm. opsamling på toppen
Også den blev taget i fin stil. Jeg var godt kørende denne dag
Jeg beherskede mig med for meget spiritus dagen før !.
Vi kørte ikke ind på depotet ved Gudhjem. De ligger så tæt så der var ikke mangel på væske eller andet. Når det var så varmt som det var her, så er det godt at have 2 flasker med.
Og videre opad.
Husk lige at kigge til siden med den fantastiske udsigt til klippelandskab langs kysten
Og så lige den næst sidste bakke
Den sidste strækning ned mod Rønne foregår på en lidt trafikeret hovedvej kun med en lille afstikker – en 3 km før Rønne – ind i skoven for at få den sidste lille bakke med.
I mål blive vi modtaget af en flok damer der uddeler medaljer som bliver hængt om hovedet.
Der er lagt en grøn løber ud som man går op ad. Der er en fotograf der tager billeder af en, enten som gruppe eller som person.
Det er Viking atletik der arrangerer løbet.
Det er også på Vikings arealer der er mål.
Der er bad og omklædning i Rønne idrætshal , 100 mtr fra start.
Vi slappede lidt af, inden vi skulle med færgen kl. 18.30
Sejt ja der er dejligt på Bornholm –tager derover på mandag 🙂 lader dog cyklen blive hjemme denne gang men kommer til at se de fleste af de steder du var –vi vil dog også ind til Fru Petersen og have lidt til sidebenene det er en oplevelse for sig selv.
Hej Grethe. Det er mange år siden at jeg har været på Bornholm, så det var et dejligt gensyn. Har lige Googlet Fru Petersen, det ser vildt hyggeligt ud, så jeg vil ønske dig en god tur derover
Hej Finn !
Har lige været inde og kigge på dine spinnings programmer, og så så jeg din beskrivelse af Bornholm Rundt på
Cykel , flot og detaljeret beskrivelse, der er kun en fejl du skriver at DGI er med arrangør, det er de ikke, det er alene Viking Atletik der har løbet.
Har du nye ideer til spin programmer, er jeg meget interesseret , da jeg kører spin 2-3 gange om ugen i Viking
regi.
Kommer du igen i 2020 ? må du da endelig sige til , for så vil jeg da gerne hilse på dig, ærgrer mig over at jeg ikke vidste du var der i 2019.
mvh.
Preben Holm ansat i Viking Atletik
Hej Preben.
Mange tak for den fine kommentar og godt Nytår.
Det var første gang jeg har kørt Bornholm Rundt.
Fin Tur.
Min klub cc-kaeden.dk Fyn, arrangerer en tur til Bornholm, nok i år, så der skal jeg med.
Ja, så kan vi snakke lidt sammen, men der er ikke arrangeret noget endnu.
Jeg har flere gode – synes jeg selv – spinneprogrammer – som du godt må få.
Har du brugt nogen af dem jeg har lagt på nettet
Hej Igen Finn.
Det lyder da dejligt , hvis du kunne samle nogle flere til en tur til Bornholmrundt på cykel .
Vær opmærksom på at, hvis i betiller færge billetterne i god tid , kan i være heldige og få dem helt ned på
99,- hver vej. Bil + 5.
Jeg har ikke brugt dem fra nettet fuldt, men har taget flere blokke med hist og her.
Men vil gerne have flere hvis du vil af med nogen.
Du kan sende dem på Mail = ph@viking-atletik.dk