Rugbrød er en fast bestanddel i danskernes opvækst

Rugbrød er en ting som vi næsten får ind med modermælken.
Noget vi savner rigtig meget, når vi er på ferie i et fremmed land, hvor de ikke kender rugbrøddets fortræffelige egenskaber som pålægsholder.

Der findes rugbrød i mange variationer, nogen er fyldt med mange fede kærner, så det næsten er lige så sundt som et stykke sandkage.
Mit rugbrød er med kerner men kan sagtens undværes.
 Rugkerner passerer som regel  gennem kroppen uden at gøre gavn, men det ser godt ud. 

Det grove består i at der er mange fibre i brødet. Jeg har erstattet kernerne med havregryn og klid, da de er meget fiberholdige og vil gøre gavn og vil mætte længere.

Opskriften kommer her:

Groft rugbrød bagt med gær

Det skal du bruge:
25 gram øko gær
780 gram lunkent vand
25 gram salt
25 gram sukker
100 gram havregryn
100 gram rugkerner
50 gram klid
150 gram i alt af kerner/frø  –  (sesamfrø, hørfrø,  græskarkerner, solsikkekerner)
300 gram rugmel
250 groft hvedemel

Øko gær hæver ikke så hurtigt som alm. gær, så hævetiden er en smule længere.

Det skal du gøre
Opløs gæren i det lunkne vand og kom resten af ingredienserne i.
Rør i ca. 10 min. på en røremaskine.
Kom dejen i den velsmurte rugbrødsform
Hæver i 1½ til 2 timer eller til dejen har nået kanten.
Bages i 1 time 20 min. ved 180 uden varmluft.Tips. Kom evt. lidt kulør i for at give det lidt farve.Opskriften er med rugkerner, men de kan sagtens undværes, da det er fibrene der er de vigtigste.Kerner giver ikke så mange fibre til fordøjelsen, men giver et godt udseende

Print opskriften ud i pdf

Alle ingredienser
Så meget fylder det i formen inden hævningen
Her er den færdighævet. Lige til kanten
Rugbrøddet er bedst dagen efter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.